Descriere
Lumea Sofiei – 446 pag
Într-o succesiune de oglinzi creatoare de iluzii nesfârşite, Sofiei, protagonista celui mai cunoscut roman al norvegianului Jostein Gaarder, îi este povestită, treptat, întreaga filosofie a culturii occientale. Dacă filosofia sau literatura însăşi este pretextul acestei cărţi cititorul va afla pe cont propriu. El va face cunoștință, încă de la început, cu amestecul dintre fantezie şi marile întrebări ale omenirii. Pentru că nu găsise în biblioteci sau librării nicio carte în care tinerilor să li se ofere o formă accesibilă a marilor idei, scriitorul norvegian pune în scenă o poveste şi imaginează un personaj inventiv şi curios. Jocurile duble sunt specialitatea lui Gaarder: Sofia va fi pusă în oglindă de Hilde, destinatara reală a cursurilor, profesorii îşi vor schimba identităţile, iar întrebările nu vor putea primi niciodată răspunsuri unice. Aventura cunoaşterii va începe de la filosofii greci, va trece prin zorii creştinismului, prin medievalitatea europeană, va ajunge la Renaştere, Iluminism, Romantism şi până la sistemele de gândire ale secolului al XX-lea. Fără a fi o simplă carte de popularizare, Lumea Sofiei este o introducere în filosofia occidentală, deschizând apetitul cititorului pentru cunoaştere şi meditaţie asupra întrebărilor esenţiale. Căci, aşa cum Hilde e Sofia, aceasta nu e nimeni altcineva decât imaginea cititorului însuşi.
Fata cu portocale – 192 pag
După succesul avut cu Lumea Sofiei, Jostein Gaarder continuă poveştile pline de întrebări şi enigme. La 15 ani, Georg află că, printr-o scrisoare, tatăl său îi lăsase moştenire o serie de întrebări la care să caute răspunsul şi un mister cu totul neobişnuit pe care băiatul va trebui să-l rezolve. Ceea ce întâi apare ca o datorie pentru părintele de care abia îşi aminteşte, devine pentru Georg o adevărată obsesie, concentrându-şi toate eforturile pentru a o descoperi pe enigmatica fată cu portocale. Citind scrisoarea lăsată de tatăl său, băiatul află o extraordinară poveste de dragoste, capabilă să învingă fricile vieţii şi inevitabilitatea morţii; emoţia trecutului ce transpare prin manuscrisul moştenit se transformă într-o meditaţie asupra sensurilor existenţei. Principala întrebare la care Georg trebuie să răspundă este dacă viaţa, fiind atât de scurtă, mai merită trăită. Parcurgând până la capăt povestea fetei cu portocale, băiatul va putea să găsească răspunsul şi va afla, împreună cu cititorul lui Gaarder, care este condiţia necesară şi suficientă pentru ca viaţa să fie cel mai frumos lucru din lume.
Pur si simplu perfect – 144 pag
Căsuța din povești este un adăpost de vară pentru o familie cu câteva secrete bine păzite. Când Albert primește o veste teribilă, acolo se retrage, pentru a scrie în jurnalul casei un fel de scrisoare celor dragi și pentru a lua cea mai importantă hotărâre din viața lui.Marile întrebări rămân tot fără răspuns în cel mai recent roman al lui Jostein Gaarder… O carte care îi amintește cititorului cât de mult merită viața să fie trăită acum, în prezent. (Aftenposten)Jostein Gaarder îți promite o scurtă istorie despre aproape totul […] într-o călătorie care te poartă din adâncul oceanelor în cele mai îndepărtate colțuri ale Universului. Iar când termini cartea, simți nevoia să suni oamenii pe care-i iubești și să le amintești cât de mult înseamnă pentru tine. pare ceva foarte ambițios să povestești aproape totul în 144 pagini, dar, într-un fel ciudat, cele 144 pagini scrise de Gaarder sunt pur și simplu perfecte pentru acest scop. (Universitas)
Recenzii
Nu există încă recenzii.